Στο Ποτάμι συναντά κανείς κυρίως καλλιεργημένες εκτάσεις, οι οποίες ανάλογα με την εποχή αποκτούν ξεχωριστό χρώμα και μυρωδιές. Οι εκτάσεις αυτές καλύπτονται κυρίως από ξηρικές καλλιέργειες, σιτάρι και κριθάρι, οι οποίες την άνοιξη θα λέγε κανείς πως σκεπάζονται από ένα καταπράσινο πέπλο που το καλοκαίρι στο φως του ήλιου γίνεται ολόχρυσο. Στις υπόλοιπες καλλιεργημένες εκτάσεις υπάρχουν ελιές, μουσμουλιές, λεμονιές και πορτοκαλιές.
Παρόλο που η καλλιέργεια γης δεν αποτελεί μια από τις βασικές ενασχολήσεις των κατοίκων στο Ποτάμι, εντούτοις 7780 δεκάρια γης είναι καλλιεργημένα, ενώ μόλις 805 ακαλλιέργητα. Στις καλλιεργημένες εκτάσεις γης, εκτός από τις ξηρικές καλλιέργειες που προαναφέρθηκαν, στο Ποτάμι υπάρχουν και εποχιακές καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, στο χωριό υπάρχουν εκτάσεις φυτεμένες με λουβιά, κουκιά, «κραμπιά» (λάχανα), πατάτες, πεπόνια και καρπούζια. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις καλλιεργημένες εκτάσεις κατέχουν οι ελαιώνες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην κοινότητα καλλιεργούνται πέρα των 10 000 ελιών. Περισσότερα: Ελαιοκαλλιέργεια
Στις ακαλλιέργητες εκτάσεις γης υπάρχουν λιγοστοί θάμνοι και κυρίως θάμνοι της παλλούρας. Όσον αφορά την πανίδα του Ποταμιού, είναι ίδια με αυτή που συναντάμε σε πολλές περιοχές του νησιού, λόγου χάρη πέρδικες και λαγοί.
Πηγές:
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λεμεσός, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2001
Κοινοτικό Συμβούλιο
|