Μήνυμα Κοινοτικό Συμβούλιο Διαφημίσεις Ανακοινώσεις Επικοινωνία
 
 

Στο Ποτάμι η ελαιοκαλλιέργεια είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι ελαιώνες που καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της καλλιεργημένης γης, καθώς επίσης και ο αριθμός των ελιών που αντιστοιχεί ανά άτομο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως στην κοινότητα καλλιεργούνται πέρα των δέκα χιλιάδων ελαιόδεντρων.

Αρχικά, οι  καλλιεργητές  φροντίζουν το έδαφος των ελαιώνων. Η φροντίδα του εδάφους των ελαιώνων περιλαμβάνει κυρίως την απαλλαγή του από τα ζιζάνια, αλλά τον εμπλουτισμό του με θρεπτικά συστατικά. Εξίσου σημαντική εργασία των ελαιοκαλλιεργητών είναι το κλάδεμα των ελαιόδεντρων την αρχή της άνοιξης ή κατά την περίοδο της συγκομιδής. Με το κλάδεμα, οι καλλιεργητές δεν επιδιώκουν απλώς τη διατήρηση αλλά  την αύξηση της παραγωγικότητας. Όπως το κλάδεμα έτσι και η σωστή άρδευση επηρεάζει την παραγωγικότητα των ελαιόδεντρων. Ειδικότερα, οι καλλιεργητές, με μόνη εξαίρεση την άνοιξη, αποφεύγουν το συχνό πότισμα των ελαιώνων. 

Η γνώση για τη φροντίδα του εδάφους, το κλάδεμα, το πότισμα αλλά και για τη μέθοδο πολλαπλασιασμού των ελαιόδεντρων διαδίδονται από γενιά σε γενιά. Οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν τον εμβολιασμό ως μέθοδο  πολλαπλασιασμού των ελαιόδεντρων, δηλαδή την προσαρμογή ενός άγριου κλαδιού ελιάς μ’ άλλη ποικιλία του ιδίου δέντρου. Η καρποφορία των ελαιόδεντρων δεν είναι άμεση, αφού το ελαιόδεντρο παράγει καρπούς τρία χρόνια μετά τη φύτευση του.

Η συγκομιδή ή αλλιώς το «λούβισμα» των ελιών πραγματοποιείται κατά τα τέλη Οκτώβριου ως τα τέλη Φεβρουάριου. Ένας από τους τρόπους συγκομιδής των ελιών στο Ποτάμι, όπως άλλωστε και σε πολλά άλλα χωριά της Κύπρου, είναι το «λούβισμα» των ελιών που γίνεται με το ραβδισμό και είναι γνωστό ως «βάκλισμα» των ελαιόδεντρων. Συγκεκριμένα,  οι χωρικοί μ’ ένα ξύλινο ραβδί που ονομάζεται «βάκλα», χτυπούν το δέντρο προκαλώντας την πτώση των καρπών του στο έδαφος. Στις μέρες μας, για το μάζεμα των ελιών χρησιμοποιείται σύγχρονη τεχνολογία που αφενός καθιστά ευκολότερη τη συγκομιδή και αφετέρου  τη συλλογή ποιοτικότερων καρπών.

Αναμφισβήτητα, η ελαιοκαλλιέργεια  θα εξακολουθήσει  να ευδοκιμεί στο Ποτάμι  εξαιτίας της γνώσης και της αδιάκοπης φροντίδας των κατοίκων, αλλά και χάρη στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες καθώς και στη μορφολογία του εδάφους.

Πηγές:
Ιωνάς Ιωάννης, Παραδοσιακά Επαγγέλματα της Κύπρου, Λευκωσία, 2001
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ.5

 
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΟΤΑΜΙ

Αγίου Γεωργίου 61
2780 Ποτάμι
Τηλέφωνο Γραφείου Κ.Σ.: 22852448
Τηλέφωνο κοινοτάρχη: 99651914
ΦΑΞ: 22852031
E-mail: k.s.potami@
cytanet.com.cy
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.