Μήνυμα Κοινοτικό Συμβούλιο Διαφημίσεις Ανακοινώσεις Επικοινωνία
 
 

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου
Στο νοτιοανατολικό άκρο της κοινότητας ορθώνεται η παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, κτίσμα του 16ου αιώνα και ειδικότερα του 1540. Η προφορική παράδοση, όπως διασώζει ο Καρούζης, αναφέρει πως την εκκλησία ανέγειρε η Αικατερίνη Κορνάρο, βασίλισσα της Κύπρου.

Ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής, διαστάσεων 6Χ15 μ., με υπολείμματα τοιχογραφιών που υποδηλώνουν, σύμφωνα με τον Καρούζη, ότι η εκκλησία αρχικά ήταν ολόκληρη τοιχογραφημένη. Η μόνη τοιχογραφία που διασώζεται είναι του Αγίου Δημητρίου και βρίσκεται στο νότιο τοίχο του κυρίου ναού. Το τέμπλο που κοσμεί το εσωτερικό της εκκλησίας είναι νεότερο από την εκκλησία και φιλοτεχνήθηκε το 1975 από τον Ταλιαδώρο Χρύσανθο εκ Λευκωσίας, αφού το παλαιότερο τέμπλο της εκκλησίας καταστράφηκε.  Παρόλο που δεν σώζεται το παλιό τέμπλο του ναού, εντούτοις διασώθηκαν εικόνες του 15ου αιώνα, του Ιωάννη του Θεολόγου, καθώς και το παλιό βημόθυρο. Επιπρόσθετα, αξίζει κανείς να παρατηρήσει το ανάγλυφο κεφάλι λιονταριού στη βόρεια είσοδο του ναού.   

Νέα εκκλησία Αγίου Γεωργίου
Η νέα εκκλησία του Αγίου Γεωργίου οικοδομήθηκε στη δυτική είσοδο της κοινότητας.  Πρόκειται για μια τρίκλιτη εκκλησία βυζαντινού ρυθμού. Η εκκλησία έχει μήκος 32 μέτρα και πλάτος 24 μέτρα, και ύψος 20 μέτρα. Ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2010 και τα θυρανοίξια τελέστηκαν στις 22 Απριλίου 2010, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου, κ.κ. Νεόφυτο.

Πηγές:
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβάζοντας την Κύπρο, Λεμεσός, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2001
Κοινοτικό Συμβούλιο
Οικονόμος πατήρ, Αβραάμ Μιχαήλ

 
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΟΤΑΜΙ

Αγίου Γεωργίου 61
2780 Ποτάμι
Τηλέφωνο Γραφείου Κ.Σ.: 22852448
Τηλέφωνο κοινοτάρχη: 99651914
ΦΑΞ: 22852031
E-mail: k.s.potami@
cytanet.com.cy
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.